Ingrid Tîrziu | Turistă în Iașul meu
1184
post-template-default,single,single-post,postid-1184,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Turistă în Iașul meu

     Niciodată nu voi uita locul de unde am plecat, locul în care m-am născut și în care am făcut primii pași în devenirea mea ca om  – Iașul. Oraș frumos, încărcat de istorie, cu oameni primitori și plini de viață, în purul stil moldovenesc.

      Mă încântă să fiu turistă în orașul meu! Deseori am rămas suprinsă de câte pot ascunde locurile Iașului, cât de interesante sunt vechile povești ale celor șapte coline și cât de mult a însemnat evoluția sa pentru noi, locuitorii de astăzi, ieșenii.

     Împreună cu bloggerii din Kooperativa 2.0 și alături de Școala de Ghizi Iași am pornit sâmbătă dimineață într-un tur menit să ne convingă încă o dată că Iașul mai are încă multe de spus! Am dat startul la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, impozanta clădire aflându-se în topul celor de la BBC ca unul dintre cele mai impresionante locuri din lume! Și cum detaliile fac diferența, teatrul din târgul Ieșilor este singurul din întreaga țară care deține o cortină pictată, ce datează încă din 1896.

cl1 cl2

     Ne-am continuat turul pe „ulița boierilor”, pietonalul Ștefan cel Mare, și ne-am oprit la Catedrala Romano-Catolică , ce se află printre preferințele mele atunci când vorbim despre arhitectura clădirilor din Iași. Am rămas impresionată de căldura locului, dar și de cuvintele lui Emil Bejan, care ne-a povestit câte ceva despre cultura catolică, despre Anton Durcovici (a cărui memorial nu trebuie să-l ratați!), dar și despre simbolurile Catedralei. Am urcat și pe acoperiș, acolo unde priveliștea ne-a încântat privirile și ne-a deconectat, pentru câteva minute, de la banalul cotidian.

1isb2isb3cl

      Am plecat mai apoi către Casa Dosoftei, un adevărat izvor istoric din centrul orașului. „Casa cu arcade” ascunde în spatele pereților reci de piatră o adevărată colecție de manuscrise, cărți vechi, icoane, dar și o machetă de pe timpul Mitropolitului Dosoftei, toate, bineînțeles, în variantă unicat.

     Nerăbdarea începea să-și facă simțită prezența pe chipurile tuturor, pentru că ne apropiam de centrul turului nostru, Palatul Culturii! Trebuie să recunosc că a fost pentru prima oară când am pășit înăuntru, așteptările fiind pe măsură. Trăirile pe care le-am simțit sunt inexplicabile în cuvinte, așa că vă invit să vă convingeți singuri începând cu 27 aprilie, când va avea loc inaugurarea oficială a noului concept al Palatului! Surpriza și mai mare a venit atunci când am urcat și în binecunoscutul turn cu ceas, care străjuiește orașul de secole încoace.

cl34isbcl45isbx6isb6cl3isb

      Ne-am încheiat turul la Catedrala Mitropolitană, unde ne-am încărcat spiritual și ne-am încântat privirile cu Biserica Veche, aflată în partea stângă de la intrarea în curtea Mitropoliei, reprezentând prima locație a catedralei de astăzi.

Tu ai fost vreodată turist în orașul tău?

                                                                                                                                Cheers,

                                                                                                                                                         Ingrid

P.S.: Mulțumiri Asociației Turistice Ghizii României – lui Matei, Victoriei și lui Alexandru pentru că au dat contur vizitelor noastre!

Acum, și pe Facebook https://www.facebook.com/ingridtirziunet/?fref=ts 🙂

Stay tuned for my outfit details, soon on ingridtirziu.net! 🙂

 

No Comments

Post A Comment